De ce elevii reprezintă alți elevi?

De ce elevii reprezintă alți elevi?

Consiliile Elevilor sunt singurele structuri care apără interesele acestora la nivel local și național, constituind astfel și un cadru de dezvoltare, de educaţie civică autentică şi de formare a unor cetăţeni responsabili. Însă, încă de la începutul mișcării de reprezentare a elevilor, multe persoane și-au adresat întrebarea „De ce elevii reprezintă alți elevi?”.

Răspunsul întrebării nu poate să fie reprezentat, în esență, de o înșiruire generalistă de cuvinte. Efortul depus de elevii implicați în Consiliul Elevilor nu poate fi concretizat sub forma unei singuri modalități, tocmai pentru că variază în funcție de experiențele diverse ale acestora. 

Prin acest articol, echipa Consiliului Județean al Elevilor Galați își dorește să arate viziunea mai multor elevi asupra modului în care mișcarea de reprezentare le-a influențat activitatea de până acum și cum ei încearcă, zilnic, să facă același lucru pentru colegii lor. 

„Consider că dorința de reprezentare, cel puțin în cazul meu, provine din necesitatea de a fi îndreptățit și de a îi asculta pe cei din jur, să fii atent la nevoile lor. Consider că elevii sunt mai deschiși să ceară ajutor în cazul unei neîndreptățiți sau să menționeze nevoi primare unei persoane cu o vârstă relativ apropiată cu o funcție ce li se prezintă mai puțin rigidă sau cel puțin care nu poate exercita sancționări. “De ce elevii reprezintă alți elevi?” este o întrebare complexă cu un răspuns simplu, dorim unitate, egalitate și implicare.” – Tasie Maria, președinte interimar al Consiliului Școlar al Elevilor din Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin”, Galați.

„Implicarea în Consiliul Elevilor înseamnă multă muncă și totodată multe nopți nedormite, mereu le spun elevilor care candidează în structura de reprezentare să aibă asta în vedere înaintea depunerii dosarului.

Da, este solicitant, dar toată ideea este că noi ”alergăm” pentru un singur lucru care ne ține motivați: satisfacția de a vedea lucrurile schimbându-se în bine în sfera educațională și în gândirea civică a tinerilor, ne place să vedem cum noi, elevii, putem ajuta la rândul nostru alți elevi. Chiar dacă uneori simțim că decidenții nu cred în dorința noastră de schimbare, eu consider că ăsta este de fapt primul pas în evoluție și că suntem pe drumul cel bun.” – Damian Cozma, secretar în Biroul executiv al Consiliului Județean al Elevilor Iași și graphic designer în cadrul Biroului de Presă al Consiliului Național.

„În opinia mea, statutul pe care-l am e unul foarte important. Încă din campania pe care am avut-o pentru alegeri, mi-am promis mie dar și elevilor că o să îndeplinesc tot ceea ce am în plan și că o să îi ajut mereu când se simt nedreptățiți, iar acest lucru s-a întâmplat, cucerind astfel încrederea lor. Mă bucur că îi reprezint deoarece sunt elevi foarte buni și datorită lor s-au putut realiza toate evenimentele și activitățile din anul școlar trecut. 

Consider că eu, ca elev reprezentant, sunt vocea tuturor, iar din cauza aceasta au mai multă încredere în mine și se simt mult mai confortabil să își spună problemele, decât unui profesor. Presupun că ei consideră că o să-i înțeleg mai bine și că pot să le ofer răspunsurile mai repede decât dacă ar vorbi cu o persoană adultă.” – Bianca Băraru, președinte al Consiliului Școlar al Elevilor din Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza”, Galați. 

„Am candidat în Consiliul Școlar al Elevilor în clasa a IX-a. Nu cunoșteam bine regulamentele sau actele normative de care mă lovesc acum zilnic, dar știam că dacă doresc o schimbare, trebuie să iau parte la ea. Eram mândră și, totodată, recunoscătoare faptului că puteam contribui la dezvoltarea comunității mele școlare. Spiritul mișcării de reprezentare a elevilor m-a cucerit, făcându-mă să implic din ce în ce mai mult. Acum, în clasa a XII-a, sunt în Biroul executiv al Consiliului Național al Elevilor. Mă uit în urmă și îmi amintesc de zecile de ore pe care le-am petrecut cu elevii pe care îi reprezint, găsind soluții pentru problemele cu care se confruntau, ori dățile în care eram față în față cu factorii decizionali, luptând pentru drepturile elevilor.

Un sfat pe care îl pot oferi unui licean care dorește să-și facă vocea auzită? Candidează în Consiliul Elevilor!” – Karina Caramihai, Secretar executiv al Departamentului de relații externe al Consiliului Național al Elevilor.

Niciun comentariu

Adaugă comentariul tău